Napjaink irodáinak jelentős része modern, tágas, világos irodaházakban működik. Olyan épületekben, amelyek nagy üvegfelületei és letisztult formái magukban hordozzák a tisztaság érzetét. Ugyanakkor a régebbi épületekben található irodák is igyekeznek tiszta, higiénikus benyomást kelteni. Ennek egyik feltétele minden iroda esetében a rendszeres irodatakarítás.

A rendszeresen és professzionális módon takarított irodákról, különösen a modern irodaépületekben találhatóakról joggal gondolhatjuk, hogy a tisztaság fellegvárai. A budapesti irodákban azonban, a többi fővárosi ingatlannal együtt, sajnos szembe kell nézniük egy olyan kellemetlen veszélyforrással, amire legtöbben nem is gondolnánk, ezek pedig a csótányok.

Köztudott, hogy a leromlott bérházakban, elhagyatott épületekben, hajléktalanszállókon számolni kell ezeknek a kellemetlen ízeltlábúaknak az állandó jelenlétével. Kevésbé ismert tény, hogy a csótányok a kulturáltabb közegekben is képesek megvetni a lábukat és elszaporodhatnak ott is, ahol nem várnánk. Elég egyetlen koszos, lomos lakó, hogy megfertőzzön egy egész bérházat, és az irodánkat is, amennyiben egy ilyen házban üzemel. Egy átlagos lakótelep is meglepően sok rovarnak adhat otthont és a legmodernebb irodaházak előtti járdákon is könnyen összetalálkozhatunk éjjel néhány vándorló példánnyal. Budapesten ebből a szempontból érezhetően rosszabb a helyzet, mint vidéken.

 

Hogy kerül be és miért marad?

De hogyan kerülhet csótány az irodába? Sajnos elég rálépnünk egy nagyobb egyedre, hogy a cipőtalpunkon bekerüljenek a petéi akár a munkahelyünkre, akár az otthonunkba. Szerencsére ez ritkán fordul elő, de lapulhat csótány egy csokor piacról hozott zöldségben, vagy antikvár könyv lapjai között is. A tömegközlekedésen is összefuthatunk velük, de az irodára a legnagyobb veszélyt olyan helyről hozzák, ahonnan nem is várnánk; a különféle műszaki cikkekből. A csótányok gyakran telepednek meg különféle elektronikai cikkek burkolata alatt. Nem csak hűtőszekrényben, mosógépben, de kávégépben, televízióban, monitorban, nyomtatóban és számítógépben is tanyát verhetnek! Irodánk gépeiben valószínűleg alapvetően nem található egy sem, de egy lomos helyről behozott kávéfőzőben már előfordulhatnak. A másik veszélyforrást a szervizek jelentik, ahol napokig állhat a gépünk fertőzött gép mellett és így kellemetlen lakókkal gyarapodhat.

Ha felmerül bennünk a gyanú, hogy csótányok ólálkodnak az irodában, helyezzünk ki pár egyszerű, ragasztós csapdát, ami megfogja a bizonyítékot jelentő példányokat. A kóbor egyedektől egyszerű csótánycsapdával is meg lehat szabadulni, de ha már szaporodni kezdtek, akkor minél előbb szakszerű irtásra van szükség.

Természetesen itt is jobban járunk a megelőzéssel, tehát az alapvető higiéniai szabályok betartásával és legalább heti rendszerességgel történő teljes körű irodatakarítás megrendelésével, ami nem csak tisztává varázsolja, de fertőtleníti is munkahelyünket.