A Covid takarítás szempontjából igen nagy változásokat hozott. Ezek a nagy változások főleg a profi takarítócég munkájára való igényt és a fertőtlenítő takarítás mindennapi szükségességének jelentős megnövekedését jelenti. Most ott is profi segítséget kérnek, ahol eddig csak amolyan amatőr módon takarított valaki. Most a fertőtlenítés sokkal többször elvárás, mint eddig valaha. Az általános irodatakarítás is más lett így, hogy számos helyen akár napi többszöri, teljes értékű, komoplex fertőtlenítést kell végezni.

Ennyire fontos a fertőtlenítés Covid ellen?

covid_takaritas

Igen, a fertőtlenítés koronavírus ellen az egyik legalapvetőbb megoldás, sok mással kiegészülve természetesen. A nagy ügyfélforgalmat lebonyolító és/vagy nagy dolgozói létszámmal működő munkahelyeken edddig is természetes volt – mivel jogszabályi előírás is – hogy a napi átfogó takarításnak bizonyos felületek esetén része a fertőtlenítés is. Mosdókban, konyhai részeken , vendéglátóegységek esetén pultoknál és a konyhán is mindenképpen szükséges volt a fertőtlenítő hatású szerek használata. Egyes helyeken napközben több alkalommal is, míg máshol belefért, hogy csak az esti vagy a reggeli takarítás részeként fertőtlenítsenek. Egy takarítócég – ahogy mi is – vállal külön fertőtlenítő takarítást, ám most ezek a határok egy cseppet eltolódtak, felbomlottak néhány ponton. Ma már nem elég csak kitakarítani egy helyet, bizonyos részeinél elvárt a fertőtlenítés akkor is, ha ez a sima takarítási feladatokba épp nem tartozna bele. Mi fertőtlenítő hatású tisztítószerekkel dolgozunk, ám a bútorápolás például nem tartozik a fertőtlenítés körébe. De ez megváltozott, sok helyen minden ponton fertőtlenítő szereket kell alkalmazni vagy épp a levegő fertőtlenítésével kell eredményt elérni. Utóbbit mondjuk nem minden nap.

Házi megoldások Covid elleni takarításra

koronavirus_elleni_takaritas

Ha mégsem hívunk profi segítséget, akkor nagyon fel kell kötnünk a gatyánkat. Fontos megvizsgálni, milyen felület mit bír és be kell szerezni azokat a tisztítószereket, melyek megfelelő fertőtlenítő hatás mellett kímélik felületeinket és az előírásoknak is megfelelnek. Bármikor kaphatunk egy ellenőrzést, ahol csúnya büntetésekre lehet számítani, ha az elvárt és elfogadott tisztítószerek közé olyanok is bekerülnek, amiket nem volna szabad használni. Profi takarítócég alkalamzása esetén ilyen nem igazán történhet meg. Mi még tanácsot is adunk, sőt konkrétan segítünk abban, mi legyen kéznél a munkahelyi tisztítószerek és takarítóeszközök zavarba ejtően széles kínálatából.

Visszatérve arra, hogy profi segítség nélkül hogyan érdemes a covidhelyzettel kompatibilis takarítást végezni, azt kell mondanunk, hogy nagy odafigyeléssel. Gondoljunk bele, maszkot kell hordani, ha inkább online zajlik minden, amit csak meg lehet oldani, ha nem tanácsos kezet fogni, akkor a mindenki által összetapogatott, ellenőrizhetetlen állapotú felületeinket mennyire kell tisztítani, hogy az konzekvens viselkedésnek minősüljön? Nagyon! Kilincsek, kapcsolók, korlátok, pultok, tollak, gombok, elektronikai eszközök, partvisnyél és kávétartó…csak néhány azok közül, amit egy munkahelyen naponta többen is megfogdoshatnak. Aprólékos, odafigyelést igénylő munka ezeket nap mint nap fertőtleníteni.