Az irodatakarítás fontos részét képezi a fertőtlenítés, amely bizonyos területeken nélkülözhetetlen, elég csak a mellékhelyiségek higiéniájára gondolni

Miért kell fertőtleníteni?

vírusokA fertőtlenítés célja, hogy elpusztítsa a mikroszkopikus méretű kórokozókat, vírusokat, baktériumokat és gombákat, amelyek a különböző fertőzések és megbetegedések terjedéséért felelősek. A fertőtlenítés nem csak az otthonokban, hanem a munkahelyeken is fontos, sőt, egy forgalmas irodában még lényegesebb, hogy a rendszeres irodatakarítás részét képezze. De vajon nem túlzás ez a fertőtlenítési mánia?

Az elmúlt évtizedekben elterjedtek a különféle hatóanyagú fertőtlenítő szerek, köztük a változatos kivitelben kapható kézfertőtlenítő kendők, gélek és permetek. A különféle tisztítószerek palettája is alaposan kibővült számtalan antibakteriális megoldást kínáló készítménnyel. Ugyanakkor egyre gyakrabban hallhatunk arról, hogy túlzásba visszük a fertőtlenítést és többet ártunk vele, mint amennyit használunk. Hol az igazság?
A kérdést érdemes két részre bontanunk. A fertőtlenítőszerek egy részét a bőrünkön használjuk, legyen szó akár szappanról, akár alkoholos törlőkendőről, vagy antibakteriális zseléről. Ezek gyakori használata valóban kellemetlen következményekkel járhat. A túlzott szappanozás éppúgy szárítja a bőrt, mint az alkoholos tisztítás, ezeket a közvetlen hatásokat bárki könnyen megtapasztalhatja. A triklozán tartalmú szappanok akár már allergiás reakciókat, egyes kutatások szerint asztmát is okozhatnak, és a túlzott fertőtlenítés a hasznos, szervezetünk számára jótékony hatású baktériumainkat is elpusztítja. Így gyengülni fog az immunrendszerünk és végső soron, hosszú távon védtelenebbé válunk a kórokozókkal szemben. Ezért valóban elmondható, hogy a túlzott fertőtlenítés, amennyiben a bőrünkön megy végbe, valóban káros és kerülendő.

kézmosás
Más a helyzet a rendszeres irodatakarítás során is elvégzett felületfertőtlenítéssel. Itt nem a bőrünkre kerül a tisztítószer, hanem a porcelán-, üveg-, fém-, műanyag- és egyéb felületekre, amelyeknek természetesen nincs saját mikrobiológiai ökoszisztémájuk, és amelyek tekintetében nincs értelme hasznos és káros baktériumokról beszélni. Ezek fertőtlenítése során jogos és kívánatos cél a teljesen antibakteriális tisztaság elérése, ezt tartja szem előtt az irodákat rendszeresen takarító cég is.
A szakszerűen fertőtlenített mellékhelyiségeknek, csapoknak, pultoknak, padlóknak, egyszóval a ragyogóan tiszta irodának hála, minimálisra csökkenthetjük a bőrünkkel érintkező fertőtlenítőszerek használatát, megóvhatjuk szervezetünk egészségét és higiénikus irodában dolgozhatunk.