Billentyűzet takarítás, számítógép tisztítás, kábeltisztítás, irodai berendezések tisztítása…ez mind-mind olyan munka, melyeknél megosztó kérdés, hogy kire bízzuk. Sokan maguk végzik el eme munkálatokat. Egy munkahelyen azonban felvetődhet a kérdés, hogy takarítócég segítségét kérjük-e ebben is az irodatakarítás szolgáltatás részeként vagy a kollégák közül valakire esetleg felváltva mindenkire bízzuk ezeket a kényes műveleteket.

A laptop vagy számítógép billentyűzenétek tisztítása kényes feladat. Még a számítógépeknél is nehéz, pedig a különálló klaviatúra könnyen cserélhető, ha baleset történne, nemhogy a laptopoknál, notebookoknál, ahol bizony a vadabb vagy szakszerűtlen billentyűzet tisztítás utólagos szervizt igényelhet.

Most adunk pár tippet a billentyűzet tisztításhoz, ha úgy döntenél, hogy magad veszed kézbe a dolgokat:

Mindig kikapcsolt állapotban, vagy a számítógépből kihúzva takarítsd a billentyűzetet! A laptop akár meg is rázhat (bár erre igen kicsi a sansz), de ha takarítás közben megnyomsz valamit, amit nem kéne, vakarhatod a fejed, mire helyreállítod a kéretlen változásokat.

Sokan oldják meg rázogatással a billentyűzet kitakarítását. Ez elég jó ötlet, ha különálló klaviatúráról van szó, hiszen így a nagyobb darabok kipotyognak. Laptopok, notebookok esetén ez nem megfelelő módszer, jobban jársz, ha ezeket az eszközöket nem rángatod a levegőben. Egy takarítócég nem így fog eljárni, de “maszek” takarítás során teljesen rendben van.

A teljes megtisztítás érdekében használj speciális porszívófejeket vagy mini porszívókat. Billentyűzet és elektronikai készülékek vagy nehezen hozzáférhető helyek portalanítására rengeteg hasznos kütyüt találhatsz az interneten. A mini porszívók általában elemmel működnek, szívóerejük márkától függ. A legegyszerűbb, ha speciális porszívófejet keresel, hiszen azt csak fel kell applikálnod a már meglévő takarítóeszközödre és bármilyen apró helyet, rést ki lehet vele takarítani. Billentyűzet takarítás esetén érdemes kisebb szívóerőre állítani a porszívót. Ha kisállat is van a közelben, a porszívó mindenképpen szükséges, hiszen az állatszőr amilyen könnyen jut a billentyűk alá, olyan nehezen távolítható el onnan.

A klaviatúra egyes billentyűin ragadt zsíros szennyeződések is könnyedén eltávolíthatók. Nyilván ilyenkor is kikapcsolt vagy kihúzott állapotban érdemes a tisztítást végezni. Egyszerű alkoholos kendővel könnyen eltüntethetjük a piszkot, azonban arra nagyon ügyeljünk, hogy a kendő csak nedves legyen, és ne juthasson nedvesség a billentyűk közé és alá.

Billentyűzet porosodása ellen:

A laptopokat érdemes lecsukott állapotban tárolni, az asztali számítógépek különálló billentyűzeteit pedig el lehet zárni a fiókban. Talán meglepő javaslatnak tűnhet, de ezeket a klaviatúrákat használat után zárjuk be a szekrénybe vagy a fiókba, így kevesebb por rakódik rájuk.

Így óvjuk a billentyűzetet:

A portól és a különböző zsíros szennyeződésektől, folyadékoktól, ételmaradékoktól nagyon jól védenek a billentyűzetvédő szilikon vagy műanyag eszközök. Ezek elég rugalmasak ahhoz, hogy könnyedén, nehézség nélkül használhassuk klaviatúránkat, azonban azt elzárja a külvilágtól. Ezekkel nagyon sok terhet leveszünk a vállunkról és eszközünk élettartamát is meghosszabbítjuk.

Ha ilyesmit nem áll módunkban beszerezni vagy egyszerűen csak nem foglalkozunk vele, akkor legalább igyekezzünk a klaviatúrától távol étkezni ,nem fölötte kortyolgatni a kávénkat vagy épp nem azon kézműveskedni.

A koszos billentyűzet gusztustalan és hozzájárul eszközünk gyorsabb elhasználódásához.