A rovarok közül a szúnyogokon kívül a pókok örvendenek a legnagyobb iszonyatnak. Míg előbbi hártyás szárnyú, vérszívó ízeltlábúink inkább gusztustalanok és bosszantók a folytonos zünnyögésükkel és hátrahagyott viszkető ámokfutásaikkal, addig utóbbi nyolclábú retteneteink félelmet, undort és viszolygást váltanak ki, főleg a nőkből.

Pókok az iroda területén is előfordulhatnak, rendszeres irodatakarítás mellett Budapest és környékén is. Sajnos ezek az élőlények nagyon széles tűrőképességgel rendelkeznek, igénytelenek, így nagyon hosszú a lista azon helyek tekintetében, ami számukra megfelelő élőhelyül szolgál. Egy iroda, a sok, alig mozgatott bútorral, hónapokig meg sem fogott iratkötegekkel, mozdulatlanul dolgozó hatalmas irodai berendezésekkel ideális hely.

Az irodatakarítás fontos, hogy átfogó legyen. Fontos, hogy a nehezen hozzáférhető, félreeső helyekre is bedugjuk a seprűt, a porszívó száját, a takarítógépet, felmosót. Időnként szükséges elhúzni a bútort, hogy alóla is kiszedjük a lerakódott port, pókhálót és megszabaduljunk a nemkívánatos rovaroktól.

 

A teljesség igénye nélkül nézzük, milyen pókokkal találkozhatunk belső tereinkben:

  • Kaszás pókok: Több típusa van, hússzú, cérnaszerű lábairól és találkozásuknál látható aprócska testéről könnyű felismerni. Teljesen ártalmatlan, ettől a típustól még az arachnofóbiások többsége sem kap sikítófrászt.
  • Faggyúpókok: Ezek kisméretű, ugyanakkor lábhosszukhoz képest nagyobb testtel rendelkező pókok. Látványosabbak, és már nagyobb riadalmat tudnak kelteni, pláne, hogy igen változatos fajtáit különböztethetjük meg és egyikük undorítóbb, mint a másik, kivéve annak, aki kedveli ezen állatokat. Az ilyen pókok rendszerint megtalálhatók ágy alatt, kanapé alatt, szekrény mögött, viszonylag általános, hogy van belőlük néhány a lakásban, irodában, lépcsőházban stb.
  • Farkaspók: Ez viszonylag nagyméretű pók, másfél, kétcentisre is megnőhet a nősténye és kimondottan ellenszenves. vastag lábak, nagy test, jól elkülöníthető részek és egészen gyors mozgás jellemzi. Viszonylag ritkán fordul elő beltérben, főleg mezők, szárazabb földes területek kis üregeinek lakója, de van, hogy még Budapesten is betéved egy-egy irodába, főleg a külsőbb kerületekben, ahol több a zöldövezet.
  • Zugpók: Ez talán a legrosszabb típus, többféle van belőle és szép nagyra meg tud nőni. A hím rövid ideig él, az idő alatt is egyetlen dolga van, nőstényt keresni, így viszonylag nagy utakat tesz meg. A nőstény kint télen elpusztul, de ha betelepszik egy lakásba, akár hét évet is bírhat. Lakásban nem feltétlenül sző hálót, mert nélküle is tud vadászni. Ha embert érzékel, eliszkol, viszont fenyegetett helyzetben harap. Harapása nem mérgező, nem is fájdalmas, csak kellemetlen.