Irodatakarítás során számos különböző padlóburkolattal volt már dolgunk és bizony meg kell hagyni, néhány esetben csodálkoztunk is, miért pont arra a megoldásra esett a választás, amire. Nagyon sokszor a cégvezető nem gondolkodik el a praktikusságon vagy épp az esztétikai minőség nem jut eszébe és valamely fronton hatalmas hibát vét. Természetesen nem mindenkinek kell értenie a belsőépítészethez vagy a lakberendezéshez, sőt az irodatakarítás sem olyan, amit mindenki kiráz a kisujjából, ezért kell szakemberre bízni azt, amihez nem vagyunk elég képzettek vagy tehetségesek.
Az irodatakarítás például komoly szakmunka, ezért érdemes takarítócég szolgáltatásait igénybe venni. De az iroda berendezése sem egyszerű feladat, pláne, ha irodánk reprezentatív célokat is szolgál és hát bizony a legtöbb esetben így van. Az irodánkban fogadjuk a különböző üzleti partnereket, esetleg riválisokat vagy ügyfeleinket, így nem tanácsos félvállról venni annak berendezését és tisztaságát.
A padló roppant fontos, hiszen nagy felület, ezért látványos és sarkalatos pontja az iroda megjelenésének. Ha túl csicsás és különleges, könnyen lehet sérülékeny, kophat vagy épp minden meglátszik rajta. Ez nem praktikus, a karbantartása hatalmas összegeket emészthet fel és könnyen lehet, hogy sűrűn kell cserélni. Annak, akinek nem számít a pénz, lehet, hogy anyagilag nem gond, azonban egy egy padlócsiszolás vagy főleg a csere időt vesz el, ami talán hosszú távon az iroda működésének egyik visszahúzó erejévé válhat.
Amennyiben arra figyelünk csak, hogy az iroda padlója strapabíró, praktikus, könnyen tisztítható legyen, sajnos beleeshetünk abba a hibába, hogy elrontja az egész belső tér megjelenését és zsugori vagy épp ízlésnek híján lévő cég, cégvezető látszatát kelti. Ez sem tesz jót az üzletnek. De akkor hogyan válasszunk? Először is mérjük fel, milyen intenzív használatnak lesz kitéve a választott padlóburkolat. Nem baj, ha az előtérben, folyóson más burkolatot rakatunk le, mint az irodákban, hiszen míg az előterekben hatalmas tömeg is megfordulhat, a cégvezető irodájának vagy a tárgyalónak padlóját nem fogja annyi cipőtalp koptatni. A másik fontos dolog, hogy az iroda berendezéséhez, színeihez passzoljon a padló. Ez utóbbi a könnyebb, csupán esztétikai érzék kell hozzá.
Ha konkrétumokat akarunk mondani, akkor a nagyforgalmú helyiségekben a járólap a legmegfelelőbb választás, a tárgyalók, főnök irodája pedig kapjon hajópadlót vagy jó minőségű és jó megjelenésű laminált padlót. A szőnyegpadló egy külön történet és bár sokan ízlésesnek, igényesnek tartják, nem ajánlott, mivel gyorsan és intenzíven koszolódik. Ha rácsöppen valami, akár tartós foltot is hagyhat és akkor bizony cserélni kell. Irodatakarítás szempontjából sem ideális a szőnyegpadló, bár a takarítás a takarítócég feladata, akik profi munkát végeznek, előfordulhat kivehetetlen folt.
Manapság nagyon népszerűek a különleges burkolatok mind a falon, mind pedig a padló esetében, így a különlegesebb irodánk számára is rengeteg variációt találhatunk. Érdemes kikérni egy lakberendező véleményét, aki azonnal meg tudja állapítani, hogy mely szín vagy minta hozza ki a legtöbbet az iroda megjelenéséből. Természetesen, mint említettük fentebb, fontos, hogy nem csak a megjelenésre és ne csak a praktikumra figyeljünk, hanem mindkettőre egyszerre, így választhatunk tökéletes és hosszú távon is jól funkcionáló padlót, melyet irodatakarítás során könnyen és hatékonyan varázsolhatunk makulátlanná akár minden egyes nap.