Ablakmosásra bárki képes?

Irodatakarítással nem csak professzionális cégek, hanem leleményes amatőrök is foglalkoznak. Utóbbiak szolgáltatásai nem sok előnnyel kecsegtetnek, de számos hátránnyal járnak. A saját szakállukra dolgozó tisztítómesterek egyik tipikus alakja az ablakpucoló ember, aki saját vödrével és hosszú nyelű ablakmosójával járja az utcákat és keresi leendő ügyfeleit. Az ilyen alkalmi ablakmosók egyetlen vonatkozásban tudnak a profi irodatakarító cégekkel versenyezni, ez pedig az áruk. Náluk olcsóbban valószínűleg tényleg senki nem vállalkozik az irodák és üzlethelyiségek ablakainak megtisztítására. Kérdés, hogy végül ez mennyire sikerül nekik, és hogy a csekély anyagi ráfordítás mellett milyen árat kell még megfizetnie megbízójuknak.

Az alkalmi ablakmosók csak akkor tudnak dolgozni, ha az iroda vagy az üzlethelyiség is nyitva van, hiszen nyilvánvalóan senki nem fogja átadni vállalkozásának kulcsait egy utcáról felajánlkozó, fillérekért dolgozó idegennek, hogy akkor takarítson, amikor nem zavarja az irodában zajló munkát. Így könnyen előállhat az a kellemetlen helyzet, hogy egy váratlan ügyfelünknek vagy egy fontos vevőnknek az ablakpucoló embert kell kerülgetnie üzletünkben. Ha vendégeinket esetleg nem is, dolgozóinkat viszont szinte biztosan meg fogja zavarni az utcai kisvállalkozó, akár azzal, hogy előttük megy be a mellékhelyiségbe vízért, vagy azzal, hogy munkaasztaluk fölött áll neki ablakot mosni. Ettől is kellemetlenebb, ha kifogunk egy bőbeszédű alakot, aki háromszor annyit beszél, mint amennyit dolgozik és akár egy órán át is feltart minket.

penész az irodábanAblaktisztítás jó áron vagy kontár munka olcsón?

Az utcai ablakmosó olcsóságának egyik oka, hogy spórol a takarítószereken és a munkaeszközökön. Ez időnként a végeredményben is megmutatkozik, és ha esetleg rákérdezünk egy-egy ott maradt maszatfolt okára, nagy meggyőzőerővel fogja elmagyarázni, hogy az bizony eltávolíthatatlan vízkő vagy ragasztófolt, netán üveghiba, amit senki a világon nem képes eltüntetni, ha neki nem sikerült. Emberünk általában a tisztítószerekkel sem tud megfelelően elszámolni, könnyen előfordulhat, hogy olyan vegyszereket használ, amiket a közegészségügyi előírások tiltanak. Nem sok esély van arra, hogy ebből komoly gondunk adódjon, az adóhatósággal viszont annál inkább. Utcai vállalkozónk ugyanis a legritkább esetben számlaképes. Munkája kellemetlen perceket is okozhat, ha véletlenül belefutunk egy ellenőrzésbe. Ő természetesen soha semmiért semmiféle felelősséget nem fog vállalni. Az is kiszámíthatatlan, hogy mikor látjuk legközelebb, mert bár neki is érdeke a stabil ügyfélkör, mégis egyedül jár, és ha éppen beteg, nyaral vagy egyszerűen felhagyott munkájával, minket erről aligha fog értesíteni.

Az ablaktisztítás magányos harcosai időnként jó megoldásnak tűnhetnek, de már rövid távon is ráfizethetünk alkalmazásukra, hosszú távon pedig egyértelműen alulmaradnak a teljes körű és rendszeres irodatakarítást kínáló professzionális cégekkel szemben.