A por mindenütt ott van. Irodatakarítás szakértőjeként közelebbi ismeretségben vagyunk a jelenséggel, azonban még mi, egy profi takarítócég munkatársai is meglepődünk azon, hogy hány helyről, mennyi tevékenységből származnak azok az apró részecskék, melyek por formájában szállnak levegőnkben.

por_sar

Por Afrikából esőháton

Jelenleg az egész világon elszomorító a porhelyzet. Nevezhetjük szmognak, levegőszennyezettségnek is, azonban a tényállás az, hogy ami a levegőt szennyezi, az porként telepszik a Földünkön felelhető felületekre. Sokszor még az eső is hoz magával némi látható piszkot és az sem egyedi jelenség, hogy az eső valójában nagyon híg sár. Nem is oly régen tapasztalhattuk Magyarországon azt a kellemetlen esetet, mikor egy nagyobb, Afrika felől érkező felhőzet nálunk tette le terhét. Az esőzés után az érintett területeken döbbenetes porréteg maradt vissza, ami főleg az autókon hagyta ott látványosan nyomait. Az internetet elárasztották olyan képek, melyeken a különböző, szabad ég alatt pihenő gépjárművek egy enyhébb rally utáni állapotban tündököltek. Az, hogy a kis eső felveri a port ezen esetben nem pontosan írta le a történéseket. Hogyan történhetett meg mindez? Egy afrikai homokvihar és irányunkba fújó szél épp elegendő ahhoz, hogy kapjunk egy kicsit a Szaharából.

Irodatakarítás szempontjából az előbb említett esetnek aligha volt közvetlen jelentősége néhány letakarítandó ablaktól eltekintve. Közvetve azonban a nagymennyiségű ideszabadult por, mely mostantól itt verődik fel és itt ülepszik le valószínűleg bőven foglalt azóta helyet porszívóink zsákjaiban. (A porról és portalanításról írtunk már ITT és ITT is.)

 

Szegénység, mint porképző?

Az Afrikából érkező porrengetegnél nem mindennapos dologról van szó, nem úgy, mint egy másik, sokkal frisseb hír esetében. Néhány hónappal ezelőtt, még a téli időszakban nagy port kavart – ugye, szó szerint is – az, hogy Magyarország elmaradottabb, szegényebb településein egyes családok ruhával fűtöttek. A ruhaneműn, rongyokon kívül természetesen rengeteg más is a melegítést szolgáló lángok martalékává vált, de a textília és a papír legendásan erős pernyeképző.

 

A levegőbe kerülő hamuanyag nagy utakat képes megtenni és az afrikai finom homokhoz hasonlatosan mérföldekkel odébb érhet földet az esővel, vagy csak egyszerűen apránként odafújja a szél, elviszi a levegő bármilyen mozgása.

 

irodatakaritas_poratka_piszok

A kutatók eredményei alapján a por egy része csillagszármazék, másik része egyszerűen a finom homok, a finomszemcséjű, kiszáradt talaj volt. Ám amint megjelent az élet a Földön, máris újabb összetevővel gazdagodott porunk. Ez nem más, mint az elhalt hámsejtek, valamint a különböző élősködők, atkák ürüléke. A civilizáció fejlődése szükségszerűen növelte a levegő porszennyezettségét, hiszen egyszerűen mozgásunkkal, tevékenységünkkel port állítunk elő és a levegő mozgását segítve el is keverjük levegőnkben ezeket a finom részecskéket. A közlekedési eszközök, a gyárak szintén port termelnek, valamint vernek fel, így jelenleg még akkor is rettenetesen szennyezett a levegőnk, ha a káros anyagokat kivonjuk a képletből.

A városokban ritka kellemetlen a helyzet és az egyértelmű porforrások mellett arra aligha gondolunk, hogy a levegőben szálló, a polcainkra, asztalainkra, ruháinkra leülepedő por egy része már nem csupán atkáktól származó ürülék. Még Budapestnek, a fejlett fővárosunknak is temérdek olyan utcája van, ahol a sétáltatott kutyák, kóbor, vagy önfejűen sétálni indult macskák és sajnos emberek is a közterületen végzik a dolgukat. Igaz, még így is elenyésző az ilyen jellegű maradványok mennyisége a levegőnkben szálló porban, ám a kelleténél nyilvánvalóan több.

Rendkívül fontos a rendszeres takarítás, a rendszeres irodatakarítás. Nem csupán a por okán, de egyéb, higiéniai, kényelmi és esztétikai okból is. Míg kisebb irodában a napi takarítás hárulhat a recepciósra vagy egyszemélyes takarítóra, addig nagyobb irodákban szükséges a profi irodatakarítás, takarítóég szakértelmével, hogy a por csak hírből ismert ellenség legyen.