Hatásvadász és a hasonló címadásokat némileg kifigurázó címünk alatt valódi információkat osztunk meg, úgyhogy nem kell égbekiáltó blődségektől félni. Természetesen nem mindenki kíváncsi a vízkővel kapcsolatos információkra, de az tuti mindenkit érdekel, miként lehet hatékonyan eltüntetni és a későbbiekben jól védekezni ellene. Erről is szó lesz bejegyzésünkben, úgyhogy érdemes tovább olvasni, vagy legörgetni a cikk második feléhez.

Szóval vízkő. Mi ez, miből áll?

A víz nem csupán hidrogén és oxigén. Ivóvizeinkben számos értékes ásványi anyag található, melyek a természetes vizekben is ott vannak, csak kiegészülnek még sok egyéb, annyira nem gourmet „adalékkal” is. Főleg, hogy eszméletlen mértékű szennyezést visz véghez az ember, így mikroműanyagból sincs hiány. Maradjunk a csapvizeinknél, hiszen ezek okozzák nekünk a legtöbb vízkőgondot.

A csapvíz tartalmaz nem oldható kalciumot, magnéziumot, pontosabban magnézium-karbonátot és különböző ásványi sókat. A felületekről elpárolgó víz mindezeket maga után hagyja. Először csak kis foltok, majd egyre nagyobb vízkőtelepek maradnak vissza. Főleg a fürdőszobában, konyhában és WC-ben találkozunk ezekkel, de takarítóeszközeinken, mint például a lavórok, felmosóvödrök alján is megjelenhetnek. Vizet használó háztartási gépeink sem kivételek, mint például a száraz-nedves porszívó, gőzölős vasaló, gőztisztító berendezések, vízforraló, kávéfőző és természetesen a mosógép, valamint a mosogatógép. A vízkő a csempén is megtelepedhet, főleg a fürdőszobában, ahol a forró fürdő, a párásodás lecsapódik és néhány alkalom után láthatóan tompítja csempéink, burkolataink fényét.

Mennyire kártékony a vízkő?

vizko

A vízkő tönkre tudja tenni az különböző berendezéseket, eltömítheti a lefolyókat, lerakódhat a csapokban, ezzel gátolva az átfolyhatóságot. A mosógépek, mosogatógépek és kávéfőzők mellett a vizes porszívók, gőztisztítók és gőzölős vasalók a legveszélyeztetettebbek. Igaz, hogy a vízkő aránylag könnyen eltüntethető és nem is kell hozzá drága oldószer, viszont sajnos a makacs és hosszú ideig kezeletlenül hagyott lerakódások a gép cseréjét tehetik szükségessé. Éppen ezért fontos a rendszeres vízkőtelenítés.

A vízkő jelentős kárt tud okozni, ha dugulást és ennek hatására még csőtörést is okoz. A szokványos vízvezetékeket hónapok alatt akár el is zárhat a vízkő, amennyiben kemény víz folyik a csapból, de azért jellemzőbb, hogy éveknek kell eltelnie hozzá, hogy alig csöpögjön valami a teljesen megnyitott csapból. Sajnos mire a csöpögésig jutunk már inkább a csőtörés lesz a nagyobb gondunk. Az eltömődött vezetékek nem bírják a nagy nyomás és vagy megrepednek vagy pedig szétcsúsznak az összeeresztésnél.

Hatékony megoldások vízkő ellen

Vízkő ellen a különböző vízkőoldó szerek hasznosak ugyan, de ha tehetjük, használjunk inkább természetes anyagokat. Takarítócégünk a lehető leginkább környezetbarát vízkőoldókkal dolgozik, melyek megfelelnek a jogszabályi előírásoknak is. Azonban otthonainkban tökéletes megoldás az ecet, ami legendásan hatékony a vízkő ellen. Természetesen érdemes odafigyelni arra is, hogy ne hagyjunk vizet a gépeinkben, és töröljük szárazra a mosogatót, csapokat, ezzel is meggátolva a lerakódást.

A háztartási eszközök vízkövesedése ellen vízlágyítóval és vízkőtelenítővel (ecettel akár) átmosást javasoljunk legalább néhány havonta. Kávéfőző, vízforraló esetén érdemes gyakrabban. A vasaló és gőztisztító, vizes porszívó esetén minden használat után győződjünk meg arról, hogy a tartály és a rendszer kiszáradt.