Az irodatakarítás Budapest városában koránt sem jelenti feltétlenül luxus helyiségek takarítását. Fővárosunkban hemzsegnek a csótányok, melyek akár a legmodernebbnek tűnő irodaházakba is befészkelhetik magukat. Takarítócég lévén igen sokszor találkozunk a csótányproblémával, melynek oka lehet az alacsony tisztasági faktor, de sajnos nem kell ahhoz koszosnak, elhanyagoltnak lenni, hogy csótányok bukkanjanak fel nálunk. A csótány ott marad meg, ahol el tud bújni és élelemhez jut. Semmiben nem válogatós, úgyhogy fel kell kötnünk a gatyát, mert Budapesten egyre több utcában jelennek meg. Oly sokszor találkozunk velük, lényegében életünk részei, de mennyit tudunk róluk? Nézzünk rá egy kicsit jobban a csótányra!

csotany

Konyhai csótány, amivel általában találkozni szoktunk

Hazánkban a csótány ezt a típust az európai csótányt jelenti, melynek egyéb elnevezései a közönséges csótány vagy svábbogár. Nem tudjuk pontos származási helyét, de vagy dél-orosz rovat vagy pedig közép-afrikai. Világszerte elterjed, mindenhol ott van és lényegében kiirthatatlan jószág.

Bármi megteszi számára élelemként, ami szerves, így nagyon jókat lakomázhat a szemetünkből. Kiéheztetni is nehéz, mivel hetekig elvan táplálék nélkül, azonban a szomjazást csak néhány napig viseli. Érdekesség, hogy hosszú udvarlási ceremónia előzi meg párzását, a petékből 2-4 hónap elmúltával kel ki az egyed, mely 1-3 év alatt válik ivaréretté. Ezek meglepő adatok lehetnek, hiszen a csótányt igen szapora rovarnak tekintjük.

Miért károsak? Főleg a fertőző betegségek terjesztése miatt, de akár allergiás reakciókat is kiválthatnak a lakásban, irodában megtelepedve valamint rendkívüli pszichés undort keltenek a legtöbb emberben.

Egyéb csótányfajták Európában

erdeicsotany

A konyhai csótányaink mellett Európában tizenöt fajta található meg, ebből tizenkettő erdeicsótány. A fakó erdeicsótány, a lapp erdeicsótány, mely Magyarországon is él, a német csótány, amit muszkabogárként is emlegetnek, valamint az amerikai csótány.

A német csótány főleg Dél-Európában él, érdekessége, hogy a plafonon is gond nélkül közlekedik. A konyhai csótányunk egyes egyedei is felmerészkednek néha, de ők inkább a függőleges felületek jó mászói. Ez a típus leginkább világosbarna és karcsúbb mint Budapest utcáinak fürge rovarai.

Az amerikai csótány egész takaros kis bogár. Leginkább futva közlekedik, de képesek a repülésre és egész jól tudnak így is haladni. Afrikából származik, csak a meleg száraz helyeken él meg, ám így is nagyon szapora és nehéz megszabadulni tőle.

A legtakarosabb csótánykánk a lapp erdeicsótány, melyet hazánkban is megtalálhatunk. Ez a rovar nem szereti az emberlakta területeket, otthona az erdő. nem is tekintjük kártevőnek. Picike, mindössze 0,6-1,3 cm, hatalmas, mutatós csápokkal, fejlett szárnyakkal. színe piszkossárga, barnás, szolid fekete mintázattal.