Az iroda elengedhetetlen kellékei a különböző irodaszékek. A jól megszokott, gurulós, főnökszék stílusú megoldások nagy ugrást jelentettek az egyszerű székekhez képest, azonban még ezek között is akadnak kényelmetlen, a gerincre, derékra káros darabok.

Félreértés ne essék, nem a szék a káros, hanem az, ha túl sokat használjuk. Mivel jelen korunkban egyre szaporodik az ülve végezendő munka, az irodák egyre nagyobb létszámúak, a gépesítés a számítógép elé kényszeríti az eddig mozgalmasabb munkához szokottakat, a gerincbántalmak száma megnövekedett. Az ülőmunka megreformálásért kiált, melyre számos megoldással találkoztunk már irodatakarítás közben. Vannak irodák, amelyekben ülőlabdákat biztosítanak a dolgozóknak, van, ahol kiegészítő, gerincvédő párnákkal igyekeznek támogatni az iroda személyzetének egészségét, és hallottunk már nem egy olyan munkahelyről, ahol munka után vagy akár munkaidőben kisebb edzésekkel segítenek. Iroda válogatja, hogy mit tesz ez ügyben, de nagyon fontos, hogy valamit tegyünk. A megfelelő irodaszék alapvető elvárás, de még mindig nem mindenki figyel oda erre.

Min ülhetünk az irodában?

Az alternatív megoldások irodai székek helyett igen sokfélék. Használhatjuk az említett ülőlabdákat, vagy azok gurulós puff megjelenésű, labdaszék változatát, de ülhetünk nyeregszéken vagy úgynevezett aktív székeken, esetleg meglévő irodaszékünket egészíthetjük ki deréktámasszal vagy aktívpárnával. Nem csupán a legjobb irodaszék kiválasztásával tehetjük egészségesebbé az ülőmunkát. Sportolási lehetőség biztosításával vagy akárcsak azzal, hogy nem szögezzük szigorúan dolgozóinkat az asztalaikhoz. A szabad mozgás, a szüneteken kívüli szabad járkálás, mosdóba menés, tehát az önálló időbeosztás nem csupán az ülés okozta bántalmak ellensúlyozását segítheti. A dolgozók komfortézetének növekedésében is szerepe van, valamint a bizalom jelnének is tekinthető.

Mi az a nyeregszék és az aktívszék?

A nyeregszék és az aktívszék kifejezéssel talán még nem mindenki találkozott, ahogy a tárgyakkal sem, melyeket e két megnevezés takar. Ezek olyan kialakítású, támla nélküli ülőbútorok, melyek a kialakításuk révén kényelmeérzet biztosítása mellett kényszerítenek bennünket olyan testhelyzet felvételére és folyamatos tartására, amely ideálisabb a gerincünk, derekunk és keringésünk szempontjából. Minkét széktípus hasonlít az egyszerű, körülőkés bárszékekre. A nyeregszék nyereg kialakítású ülőfelülettel bír, gerincünk felveszi az ideális „S”-alakot, míg az aktívszék mozgásban tart, rugalmas és nem engedi, hogy teljesen passzív testhelyzetben ücsörögjünk órákon keresztül. Az ilyen jellegű székeket nem csak irodaszék gyanánt használhatjuk. Otthonunkban éppúgy hasznát vehetjük, mint munkahelyünkön.

Alternatív irodaszék és irodatakarítás

Irodatakarítás szempontjából nincs különbség az ülőalkalmatosságok között. Igaz, hogy egyes felületeket vagy a sok peremmel és kiegészítővel ellátott irodaszékeket nehezebb makulátlanul tisztára varázsolni, ám ha takarítani kell, hát takarítani kell. Nagy változásokat a takarítócég munkájában nem jelent a székek leváltása. Az ülőbútorok kiválasztásakor azonban érdemes odafigyelni arra, hogy a tárgy felülete könnyen tisztítható legyen és lehetőleg ellenállóan viselkedjen a sérülésekkel szemben. A cserélhető huzat vagy műanyag felület például ideális, hiszen míg az egyiket ki lehet mosni, a másikat megfelelő tisztítószerrel és vizes eszközzel csodálatosan tisztára lehet törölni.