A rendszeres irodatakarítás nem csak tisztává és széppé varázsolja irodáját, de segít az allergén anyagok eltüntetésében, így az allergiás tüntetek enyhítésében is.

Sokakat érint az allergia

A lakosság jelentős része szenved többé-kevésbé az allergiától. Nincs olyan ember, akinek ne lenne legalább egy ismerőse, akinek szervezete túlérzékeny bizonyos anyagokra, olyanokra, amelyektől tüsszög, köhög, könnyezik, vagy kiütéses lesz. Néhány kockázati tényező egész évben fenyegeti a túlérzékeny szervezeteket, mint például a por, a különféle gombák spórái vagy számos irritáló hatású vegyszer. Ezek azonban egyszerre csak kis helyen, szűk területen fejtik ki hatásukat, ezért viszonylag könnyű megelőzni vagy elkerülni őket. A tavasz beköszöntével azonban az egész országban, sőt, a kontinens nagy részén olyan elterjedt növények virágpora kerül a levegőbe, amiktől milliók kezdenek el tüsszögni, köhögni. Már februárban virágozni kezd a mogyoró, majd nem sokkal később az éger, és erősen allergén pollenjeik április végéig a levegőben maradnak. Márciusban a legtöbb fa virágba borul, áprilisra pedig már olyan erősen allergén növények is levegőbe szórják pollenjeiket, mint a fűz, a nyír, a kőris és a tölgy. Májusban a pázsitfűfélék hatalmas mennyiségű virágpora tetőzi be a tavaszi allergiaszezont.

Allergiás munkatárs az irodában

A munkahelyek életét is megnehezítő allergiás tünetek ellen a rendszeres irodatakarítás jelenti az egyik megoldást, amely eltünteti a túlérzékeny reakciókat előidéző port és pollent az irodából. Folyamatosan csöpögő vagy beduguló orral, égő, viszkető szemekkel még pihenni sem lehet, nem hogy hatékonyan dolgozni. Ezért fontos odafigyelni arra, hogy a munkahelyen ne kerüljön a levegőbe allergiás reakciót kiváltó anyag, hogy a szabadból beszálló pollenek, a megjelenő penész, a leülepedő por folyamatosan ki legyen takarítva az irodából.

Irodatakarítás az allergiás dolgozók jó közérzetéért

Rendszeres porszívózás, portörlés, szőnyeg- és kárpittisztítás valamint felmosás mellett olyan jelentős mértékben csökken a helyiségek levegőjében szálló pollenek száma, hogy az azokra érzékeny személyek szó szerint fellélegezhetnek, allergiás tüneteik érezhetően csökkenni fognak. Ha nincs por a polcokon, ha ragyog a padló, ha tisztaság uralja az irodát, akkor az allergiától sem kell tartani. Ezért is érdemes rendszeres irodatakarítást rendelni.
Természetesen ez sem old meg mindent, hiszen az utcán belélegzett pollenektől még a munkahelyén is tüsszögni fog az ember és a hagyományos szellőztetés is sok port hozhat be, ahogyan a rosszul karbantartott légkondicionálók is nagy kockázatot jelenthetnek. Az allergia elleni első lépés azonban környezetünk tisztán tartása, erre pedig a legjobb megoldást a rendszeres irodatakarítás jelenti.