Sajnálatos módon üvegeink sok kismadár életébe kerülnek. A nagy irodaházak jelentős ablakfelületei éppúgy problémát okoznak, mint a lakóépületek ablakai. De a jó hír, hogy van mód arra, hogy elkerüljük a károkozást.

madár

Az ablakmosás az irodatakarítás egyik sarkalatos pontja. A szép tiszta üvegfelületek alapvetőek egy tiszta, rendezett, jó benyomást keltő iroda esetén. Azonban ezekkel az üvegfelületekkel olyan súlyos károkat okozunk főleg a kis énekesmadaraknak, hogy igazából nem éri meg ennyi üveget beépíteni. Kivéve, ha olyan megoldást választunk, amivel eleve védelmet biztosítunk a kis tollas barátaink számára.

A madártani egyesület honlapján részletes információk érhetőek el azzal kapcsolatban, milyen lehetőségeink vannak a kismadarak védelmére és mit kell tennünk, ha ablaknak ütközött pihegő kis tollgolyót találunk az épület előtt. Emellett arról kapunk információt, hogy jelenthetjük be a jelentős károkozást, azaz azokat az épületeket, melyek nagy üvegfeleületinél nem alkalmaznak semmiféle madárvédő lehetőséget.

tükröződő üveg

Madármatricát az ablakra?

Az egyik legismertebb megoldás a kismadarak védelmére, főleg irodaházak esetén, az ablakra ragasztható, fekete madársziluett matrica. ez azonban talán a legkevésbé hatékony megoldás. Ha mégis ezt válasszuk, ügyeljünk arra, hogy olyan madársziluettek kerüljenek ablakainkra, melyek biztosan elijesztik a kismadarakat és galambokat. Héja, karvaly vagy sólyom matricát kell beszerezni, ezekből is a jó minőségű, méretarányos típust. A galamb matrica nem sokat segít, mivel az énekesmadarak nem félnek a galamboktól. Ráadásul a matrica odavonzhatja a fajtársakat, így a galambokra nézve inkább veszélyessé tesszük vele ablakainkat.

Jó megoldás lehet még a külső fóliázás is, ami tükröződésmentességet biztosít. Ez talán az egyik legjobb megoldás, ám sajnos csökkentheti az iroda fényellátottságát és a kilátást. Bár ezek nem érnek annyit, mint a kismadarak élete, sokan mégsem választják a fóliázás lehetőségét.

A szúnyogháló remek megoldás lehet lakóházak esetén, mivel egyszerre oldja meg az átlátszóság és a tükröződés problémáját. A csupa üveg irodaházaknál ez természetesen nem opció.

Különleges üveg pók adta ötletből

A nagyobb méretű pókok, melyek nagykiterjedésű hálóikat igyekeznek védeni a madárkártól, olyan szálakból szövik csapdáikat, melyek láthatóvá teszik a kismadarak számára a vékonyka szálakat is. Németországban ennek mintájára készítettek egy olyan különleges üvegtípust, mely a kismadarak által látható vékony szálakból épül föl, azonban emberi szemnek semmi különbséget nem mutat a szokványos üvegektől.