Zsíros szennyeződések állandóan keletkeznek körülöttünk. Nem csak a konyhában vagy az olajos műhelyben. Nem csak élelmiszeripari területen és nem csak ott, ahol zsíros ételeket esznek, tárolnak, készítenek. Ha csak megfogunk valamit, tenyerünkről azonnal rákerül némi faggyú. lehet, hogy csak mikro mennyiségben, de sok megfogás, sok mikroadag és végül egy elzsírosodott felületet kapunk. Ám a zsír könnyen eltávolítható, ha a megfelelő módszereket alkalmazzuk. Nézzük, melyek ezek és hogyan érdemes felvenni a harcot a zsíros szennyeződések ellen!

A zsíros szennyeződések és a forró víz

zsíros szennyeződések eltávolítása

Takarítás nehezen képzelhető el víz nélkül. Azon belül is a meleg vagy inkább forró víz az, ami igen hatékonyan és gyorsan segít. Minél hidegebb vizet használunk, annál erősebb tisztítószerekre van szükség a megfelelő végeredményhez. Ám nem túl jó ötlet durva vegyszereket használni literszámra, ezért fontos megtalálni az egyensúlyt. A zsíros szennyeződések eltávolításához viszonylag kevés tisztítószer is elegendő, ha elég forró vizet használunk. A forró víz még fertőtlenítő szempontból is bír némi hatékonysággal, hiszen a kórokozók nagy része nem éli túl a forró vízzel való találkozást. Így hát a hatékony zsíroldás első alapszabálya a forró víz!

A hideg zsíroldók

A hideg zsíroldók rendkívül hatékonyak a zsíros szennyeződések eltávolításában, azonban ezek a kimondottan durva vegyszerek kategóriájába tartoznak. Otthoni használtra is kapható hideg zsíroldók általánosnak számítanak, ám nagyon fontos ügyelni arra, hogy használatukkor minden esetben alaposan mossuk le a felületet. Ha ezekből a vegyszerekből maradványok jutnak élelmiszerbe, bőrre, ívóvízbe, súlyos következményekkel kell számolnunk. A hideg zsíroldók ruhára és egyes felületekre kerülve roncsolják azok anyagát, kiveszik a színét, rövidítik élettartamát. A hideg zsíroldóval való takarítás után szintén fontos alaposan, meleg vízzel eltávolítani az utolsó maradványokat is.

A zsíros szennyeződések esetén számít a gyorsaság

Míg egyes felületekről bármikor le tudjuk oldani, tisztítani zsíros szennyeződések legtöbbjét, addig vannak olyan anyagok, amelyekről ez csak limitált ideig lehetséges. A ruhaanyagok, egyes fa felületek, műanyagok esetén a zsírfolt lehet, hogy soha nem jön ki, ha nem ugrottunk oda időben eltávolítani azt. Idővel, akár pár óra vagy perc alatt is, beszívódik a zsír és örök foltot hagy. Ezért, ha problémás felületen köt ki valami zsíros, igyekezzünk azonnal a megfelelő módon megszabadítani tőle. A forró víz, a mosogatószerek nagyon jók erre a célra, de textilek esetén a megfelelő mosószer vagy áztató a megoldás.

A zsíros szennyeződések eltávolítása kezelt fa felületről, tömör és zárt szerkezetű anyagú műanyagról, üvegről és fémről könnyedén megoldható akár napokkal a szennyeződés létrejöttét követően is. Azonban egy munkahelyen nem lehet ennyit várni. A munkahelyi takarításnak sajátos szabályai vannak, rengeteg higiéniai előírással, ezért külön gondot kell fordítani a megfelelő szerek és módszerek kiválasztására. Minek bajlódna ezzel, ha vannak, akik ilyesmire specializálódtak? Hívjon minket bizalommal és a zsíros szennyeződések eltávolítása nem okoz gondot többé!