Irodatakarítás során számtalanszor találkozunk az allergia okozta gondokkal. Rengetegszer kérdezik tőlünk, hogy a rendszeres irodatakarítás tud-e javítani allergiás irodai dolgozók közérzetén, és hogy a szellőztetés jót tesz, ugye? Nem sajnos a szellőztetés nem mindig tesz jót, főleg, ha allergiáról van szó, de a rendszeres irodatakarítás sokat javíthat az iroda légszennyezettségének mértékén, ezáltal az allergiában szenvedők állapotán.

Sajnálatos módon az irodatakarítás Budapesten és vonzáskörzetében olyan mértékű porlerakódással, tisztátalan levegővel találkozik, hogy az allergiások számára a tavasz végétől ősz közepéig terjedő időszak rémálom lehet. Ráadásul a pollenallergiát erősítheti, vagy be is lobbanthatja a szennyezett levegő, így többszörösen is bajban vannak fővárosunk lakosai.

A levegő szennyezettségének és a pollenallergiának kapcsolatára tüdőgondozó szakorvos hívta fel a figyelmet, aki elmondta azt is, hogy a tisztátalan levegő megduplázza az allergiás panaszokkal jelentkezők számát. Sajnos nyáron pollen bőven akad, viszont eső és szél sokszor hetekig a kanyarban sincs, így a levegő szálló por és égéstermék tartalma megnő, ami erősítheti, sőt be is lobbanthatja az allergiát.

Irodatakarítás szempontjából ennek azért van jelentősége, mert ha tisztán és pormentesen tartjuk ebben az időszakban is az irodát, valamint a szellőztetéssel csínján bánunk, javíthatunk allergiás dolgozóink közérzetén, csökkenthetjük tüneteik intenzitását. A por nagyon hamar lerakódik, de minimális légmozgás hatására ismét a levegőben köt ki. Budapest és környékén, valamint minden nagyobb városban, forgalmas út mentén komoly a levegő szennyezettsége. Ez sajnos világszintű probléma, így az allergia erősítése is világszinten értendő.

 

A levegőben található szennyező anyagok irritálják, kiszárítják, gyulladásban tartják a nyálkahártyát, amit így sokkal könnyebben és intenzívebben irritálnak a pollenek. Ezért van az, hogy valaki egészen ideáig nem vett észre magán allergiás tüneteket, de egy szmogosabb nyár megváltoztatja helyzetét.

A pollenek szörnyű kis apróságok, felületük kiválóan alkalmas arra, hogy megtapadjanak a nyálkahártyán. Egyes állapontok szerint a városi szennyezett levegő a pollen felületét úgymond lelmarja, ezzel méginkább alkalmasabbá téve azt a megtapadásra.

Sajnos Budapest levegőjét sokszor évente több alkalommal is veszélyesnek minősítik, így az allergiások számára nem a legkitűnőbb helyszín. Ám szerencsére a megfelelő irodatakarítás és otthoni takarítás, levegőtisztító berendezések, valamint minimális szellőztetés segíthet a problémán, csak oda kell minderre figyelni. Magas koncentrációjú levegőszennyezettség mellett a szellőztetést csak a hajnali órákban célszerű megejteni, és az allergiától szenvedők számára érdemes maszkot használni az utcán való tartózkodáshoz. A tisztaság fél egészség, szokták mondani, hát ebben az esetben talán még ennél is többet jelent.