Sokszor tapasztaljuk, olvassuk, halljuk, hogy egyes munkákat és szakmunkákat, valamint az ezeket végző munkásokat, szakembereket a megérdemeltnél kevésbé elismerően emlegetik. A köztudatban úgy élhet, hogy az megy takarítani, akinek nincs végzettsége, akit más munkára nem vettek fel. Holott egy takarítócég, takarítószolgálat konkrétan képzett, gyakorlott szakemberekkel dolgozik. A mi munkatársaink, ahogy más profi takarítócég munkatársai is, értelmes, képzett, sokrétű, szakértelemmel és tudással rendelkező szakemberek.

takarito_szakmunka

A takarító alul értékeltsége indokolatlan és sajnos még mind a mai napig megszokott. Ez a hozzáállás a nemtudásból fakad, melyet most orvosolni próbálunk és bemutatjuk, mennyi mindent kínál a takarító és mennyi mindent kell neki magának tudnia, milyen speciális dolgokat szükséges elsajátítania ahhoz, hogy megfelelően végezhesse a koránt sem egyszerű munkát.

Sokkal többet jelent takarítónak lenni, mint sokan gondolják

takarito_allas

Takarítónak lenni egy profi takarítócég munkatársaként azt jelenti, hogy az illető rendelkezik a megfelelő szakképesítéssel és tudással. Gyakorlatot szerzett a különböző speciális takarítások terén is és olyan munkát tud végezni, vagy épp szervezni, mely a maximális megelégedést váltja ki a kedves megbízókból. Takarítani többet jelent portörlésénél és felmosásnál. Az állagmegóvás, a higiénia biztosítása, a takarítás és fertőtlenítés leghatékonyabb kivitelezése egyaránt szakértelmet igényel. Főleg, ha nagyobb irodák, létesítmények, raktárak, gyárak, bemutatótermek, üzletek, galériák és egyéb egyedi megoldásokat igénylő belterek takarításáról van szó. Akárkiből nem lehet takarító, ezt fontos leszögeznünk. A szaktudáson kívül emberi, jellembéli kvalitásokkal is kell rendelkeznie, hiszen a takarítás egy bizalmi munkakör és lelkiismeretességet, szakmai és emberi megbízhatóságot igényel.

Főbb specializációk, melyeknek sokan a létezéséről sem tudnak

  1. Piperetakarítás: Napi takarítás alapegysége, melynél szállodai minőséget kell hozni, azaz minden legyen olyan, mint amit most érint ember először. Ezt az iroda, a szociális területek és a közlekedők takarítása során alkalmazzuk. Jelentős körültekintést és aprólékosságot igényel, melynél a sorrend és a megfelelő szerek, eszközök pontos ismerete elengedhetetlen.
  2. Vízkőmentesítés : Még az irodák, létesítmények kisebb vizes helyiségeiben is szakképesítésre van szükség a megfelelő vízkőmentesítéshez. Ám amikor Wellness és Fürdő takarítását végezzük, rendkívüli módon ügyelnünk kell a valóban ezirányú képesítéssel rendelkező, vízkőmentesítésre specializálódott kollégák kiválasztására, mert ezek a műveletek egyedi technológiát igényelnek.
  3. Konyhai területek, zsíroldás: Nos, itt is külön specializációt igénylő munka folyik, melyre a többihez hasonlóan szigorú jogszabályi előírások vonatkoznak, mint az alkalmazott módszert, mind a használt szereket és eszközöket, valamint az alkalmazható kollégákat illetően. Komoly szaktudás kell egy ilyen feladatra is.
  4. Ipari takarításnál szintén külön és magasan képzett takarítók végzik a koránt sem egyszerű munkát. Ezen belül is külön specializálódhatunk élelmiszeripari, gyógyszeripari, elektronikai ipari ágazatokra.

Aki takarító szeretne lenni, tanulnia kell és gyakorlatot szerezni. Mindig vannak kezdő kollégák, akiket tapasztalt „mesterek” mellé osztunk be, hogy elegendő tapasztalatra tegyenek szert igazi terepen, éles helyzetekben. A takarításnak megvannak a maga szabályai, ám felkészültnek kell lenni a váratlan, szokatlan helyzetekre, egyedi kérésekre is.