szennyezete metróBudapest kétségtelenül az ország legnagyobb és legfontosabb városa. A fővárosban él a legtöbb ember és itt van bejegyezve a legtöbb cég és vállalkozás is. Nem csoda, hogy Budapest az irodák és irodaházak tekintetében is kiemelkedő
fontosságú helyszín.
Kevésbé közismert és nem szívesen emlegetett tény, de fővárosunk sajnos az ország legpiszkosabb települése is. A kétes tisztaságú tömegközlekedési eszközökkel utazva, az egyáltalán nem higiénikus utcai talajt taposva sok mindent bevihetünk a belső terekbe, ezért az irodatakarítás Budapest területén talán még inkább igényeli a gondosságot és profizmust, mint máshol.

Az áldatlan állapotok a nagy városi népsűrűségre és különféle szociális problémákra vezethetőek vissza. Könnyű belátni, hogy sok ember sok szemetet és sok lomot termel, aminek kezelése időről időre problémákat okoz. Ez különösen a nagy deák ferenc téri metrómegállótömegeket vonzó rendezvények után, illetve a lomtalanítások idején válik látványossá. Régi probléma Budapesten a kutyapiszok kérdése is. Míg vidéken a nagyobb településeken is könnyű zöldterületeket találni, addig a főváros számos része olyan sűrűn beépült, hogy nincs lehetőség a kulturált körülmények között történő kutyasétáltatásra. Ennek következtében időnként elviselhetetlenné válik a bűz bizonyos elhanyagoltabb utcákban, sokszor a belső kerületekben is. A magas népességszám miatt a tömegközlekedést nap, mint nap százezrek veszik igénybe, a buszok és villamosok korlátjait, kapaszkodóit ezernyi, sokszor koszos, izzadt tenyér markolja és teszi zsíros tapintásúvá, valamint a kórokozók melegágyává.

A szociális problémák alapja, hogy vidékről nagyon sok nehéz helyzetben élő költözik föl a fővárosba, hogy itt próbáljon szerencsét. Sokuknak ez nem sikerül és máról holnapra élve lerobbant albérletekben, munkásszállókon, vagy akár az utcán tengetik életüket. Több ezren élnek Budapesten úgy, hogy nincs fedél a fejük fölött, hogy nincs tisztálkodási lehetőségük, koldulásból és a kukák tartalmából élnek, és közterületeken végzik dolgukat.

vírusok

Mindezek következtében Budapesten fényes nappal sem nehéz patkánnyal találkozni, a rosszabb hírű lakótelepeken állandó problémát jelentenek a csótányok és az ágyi poloskák. Az esetenként elképesztő állapotokat a rengeteg galamb tovább rontja.

Ilyen körülmények között egyértelmű, hogy nem csak esztétikai, de egészségügyi okok miatt is elengedhetetlen a rendszeres és alapos irodatakarítás. Különösen fontos a kilincsek és a csapok folyamatos, akár napi szinten történő tisztítása és fertőtlenítése. Az irodatakarítás Budapesten sokkal fontosabb, mint a vidéki városokban, mert a budapesti irodák, amellett, hogy a Világ egyik legszebb városában épültek föl, egyben az ország legszennyesebb részén is vannak.