Az elmúlt évtizedekben gombamód nőttek ki a földből a modern irodaházak, főleg Budapest területén. Ezek megtervezésénél és kialakításánál az elsődleges szempont az volt, hogy ideális környezetet biztosítsanak a különféle tevékenységeket folytató cégek működéséhez. Nagy üvegfelületek, világos belső terek, áttekinthető elrendezés, letisztult kialakítás, egyszerűség, funkcionalitás jellemzi ezeket az épületeket és valóban tökéletes hátteret nyújtanak egy modern iroda kialakításához. Egyetlen hátrányuk, hogy meglehetősen egyformák. Mégis, a tipikus, modern irodaházban is kialakítható egyedi stílusú, megkapó hangulatú iroda, néha meglepően egyszerű módszerekkel.

stilusos iroda

Látványos hatást érhetünk el különféle színek felhasználásával. A jellemzően világos, fehér, szürke, fekete felületeket feldobhatjuk egy jól megválasztott élénk szín használatával, ami megjelenhet akár a bútorokon, akár a falakon. Lehet ez piros, kék, zöld vagy sárga, a lényeg, hogy hatásos kontrasztot képezzen a helyiség alapvető színeivel, és hogy ne keverjük más színekkel. Vigyázzunk, ne vigyük túlzásba a színesítést, mert holnap és holnapután is az fogja meghatározni az irodánk arculatát!

Még jobb hatást érhetünk el néhány nagyméretű, látványos képpel. A nagy tereket mutató tájképek, városképek olyan hatást keltenek, mintha az irodából jó kilátás nyílna, látványuk feledteti, hogy egy korlátozott méretű helyiségben vagyunk. Szintén impozáns hatást tud kelteni pár jól megválasztott és okosan elhelyezett szobanövény. Egy modern irodaházban kézenfekvő a minimalista stílusra törekedni, aminek jellemzője az egyszerűség, átláthatóság és a funkcionalitás. Ez a letisztult stílus világossá és könnyeddé teszi a munkahely hangulatát és nagyon hatékony is, mert átláthatóbbá válik benne a munka. Irodatakarítási- és karbantartási szempontból is ideális.

irdtk_p022

Végül érdemes szót ejtenünk az extrém, vagy meghökkentő stílusú irodákról. Előfordulhat, hogy rajongunk a rusztikus bútorokért, vagy imádjuk a steampunk irányzatot, esetleg a modern iparművészet rajongói vagyunk, és úgy gondoljuk, hogy kedvenc stílusunknak az irodánkban is meg kell jelennie. Az ilyen ötletek jól működhetnek egy vendéglátóhelyen, de nem szerencsések egy irodában, a munkatársaink ugyanis jó eséllyel nem osztoznak velünk ízlésünkben és számukra hosszú távon nem inspiráló, hanem kellemetlen lesz extrém közegben dolgozni. Valószínűleg az ügyfeleink közül is többen lesznek azok, akik habókosnak fognak tartani minket, ha mondjuk egy tulipános ládából halásszuk elő az aktákat, mint azok, akiket lenyűgözhetünk meglepő székhelyünkkel.

irdtk_p025

Még ha első alkalommal lenyűgöző látványt is nyújt egy sarokba állított absztrakt szobor, idővel unalmassá, értelmetlenné, zavaróvá válhat jelenléte. Az iroda karbantartása és takarítása szempontjából sem szerencsés extrém stílus kialakításán gondolkodni. Legyen bármilyen kifinomult és egyedi az ízlésünk, inkább otthon jelenítsük meg, mint az irodánkban, ahol nem valószínű, hogy osztatlan sikert arat. Nem csak az iroda takarítása szempontjából, de a munka hatékonysága miatt is jobb a bevált stílusoknál maradni.