Irodatakarítás közben rengeteg krómfelülettel találkozunk. Egyre népszerűbb és alapvetőbb alapanyag, melyből nem csupán csapok, fürdőszobai és konyhai felszerelések, de asztallábak, széklábak és karfák, valamint lakberendezési, irodaberendezési kiegészítők és fogantyúk is készülnek belőle.

Ha ragyog a króm, csodálatos látvány, tisztaságot, higiéniát sugároz, úgy néz ki, mint amihez még ember nem nyúlt. Ez rendkívül vonzó tud lenni akkor is, ha nem vagyunk tisztaságmániásak. Sajnos azonban a króm ragyogásának megőrzése nem mindenkinek sikerül. Pedig nem kell bonyolult vagy költséges megoldásokkal operálni, egyszerűen csak folyamatos tisztításra van szükség, méghozzá megfelelően kíméletes oldószerek segítségével.

kézmosás

 

A kezdetektől fogva tisztán tartott krómfelület nem fog olyan szintű koszolódást szenvedni, hogy erős oldószeres kezelés hatására tisztuljon csak meg. Ha rendszeres irodatakarítás alkalmával mindig áttöröljük és cseppmentesítjük a krómfelületeket, hosszú ideig megőrzik eredeti, makulátlan fényüket. Ha az irodatakarítás csupán heti rendszerességű, esetleg alkalmankénti vagy egyáltalán nem is igényel szolgáltatás, akkor az adott iroda dolgozóinak, vagy felfogadott takarítójának mindenképpen ügyelnie kell a króm rendszeres vízkőtelenítésére.

A króm vízkőtelenítése, mint mondtuk, a rendszeresség függvényében lehet néhány pillanatnyi munka egy egyszerű szanitertisztítóval és kendővel. Egyszerűen ráfújjuk a kíméletes tisztítószert a krómfelületre, várunk pár másodpercet, majd áttöröljük vizes ruhával. Ezt követően érdemes szárazra törölni, így maximális folt és cseppmentes felületet kapunk. Azonban a hosszú ideje nem ápolt krómfelületeknél sokkal több munkával nyerhetjük vissza az eredeti ragyogást.

A króm ragyogása nagyon fontos. Amennyiben krómfelületeink vízkövesek, cseppfoltosak, netán a túl erős oldószerek hatására romlásnak indultak, hiába tiszták, mégis koszosnak látszanak. Nagyon elkeserítő, sőt gusztustalan látvány egy vízköves, koszos króm csaptelep vagy törölközőtartó, esetleg asztalláb, korlát. Senki nem nyúl hozzá szívesen, a kényesebben messziről elkerülik és ez mindenképpen rossz fényt vethet az irodára.

ecet csaptelep tisztítás

Mivel tisztítsuk a króm felületeket?

A króm megtisztítására kiválóan alkalmasak a könnyed, nem túl erős fürdőszobai tisztítók, de kapható külön, direkt krómra kifejlesztett elegyítés is. Azonban ha környezettudatosak vagyunk, és nem szeretnénk vegyszerekkel terhelni a környezetünket, az egyszerű étkezési ecet is kiváló erre a célra. Igaz, hogy fapados megoldásnak tűnhet, de sok szempontból párját ritkítja. Használata ugyanúgy néz ki, mint a fürdőszobai tisztítóké. A tisztítandó felületre felvisszük az ecetet, várunk egy kicsit, majd fényesre töröljük a krómot. A króm tisztítás mindenképpen kíméletes eszközöket igényel. Dörzsszivaccsal ne támadjuk meg a makulátlanul sima felületet, mert a karcok nem mutatnak jól. Maradjunk a törlőkendőknél!