A porszívó éppúgy alapvető kellék irodatakarítás közben, mint a háztartások rendberakásánál. A porszívó olyannyira meghatározó, hogy sokakat meglep a csupán nagyjából 110 éves kora. Hogy takaríthattak a háziasszonyok porszívó nélkül? Mennyire volt portalan a lakás? Bizony nem kis feladatot jelentett a seprűvel és felmosóval való kitakarítás, főleg a sok szőnyeggel rendelkező, már reprezentációs célokat is szolgáló városi lakásokban.

Irodatakarítás közben szinte minden alkalommal használunk valamilyen porszívót. Ez irodatípustól függően lehet kicsi, háztartási kisgép, de vizes takarításra alkalmas takarítógép vagy ipari porszívó is. Az ilyen korszerű eszközök az 1900-as évek elején még elképzelhetetlenek voltak, azonban ekkor jelentek meg a porszívó közvetlen ősei.

regi_porszivo

 

A porszívó időszámításának kezdetei

A porszívó megalkotásához vezető első lépést a XIX. század elején tettük meg, mikoris megjelentek az első egyszerű, kezdetleges gépek, mint a forgókefés söprőgép, az elektromos padlókefe vagy az elektromos szőnyegporoló. Ezek még semmiben sem hasonlítottak a ma otthonok és irodák takarítása során használt eszközökre. 1902-ben már egy valóban ősporszívó szerű gépet fejlesztett ki egy angol mérnök, Hubert Cecil Booth. Ahogy az első számítógép, úgy az első, már porszívónak nevezhető gép is hatalmas volt, súlyos és nehezen mozgatható. A szerkezetet egy kocsira applikálták, ezzel a kocsival közlekedve, a városi lakások porát az utcáról, az ablakon keresztül szedték össze. Hatalmas zaj, kényelmetlenség és persze magas ár társult a művelethez. Ebből a zajos, kezdetleges, nehézkes gépből VII. Edward rendelt egyet a Buckingham palota és egyet a windsori kastély portalanítására, így azt mondhatjuk, hogy Booth munkája sikert aratott, ráadásul egy 13,5 tonnás ipari porszívót is kifejlesztett a bányászat számára.

porszivo

A mai porszívó megjelenése

Nem kellett 20 év sem ahhoz, hogy a kocsiról működtethető, attrakció számba menő porszívózást felváltsa a kisméretű, háztartási kisgép kategóriába sorolható portalanító gépezetek hada. Egészen a XX. század végéig a porszívó evolúciója folyamatosan zajlott, néhány zsákutcával, néhány elvetendő ötlettel és rengeteg olyan újítással, ami valóban megkönnyítette az otthonok és az irodák takarítását is, az üzemekről, raktárakról nem is beszélve. Megjelentek az eldobható vagy épp műanyagtartály porzsákok, kifejlesztették a vízzel és/vagy gőzzel tisztító porszívókat, majd az ezredfordulón az önálló robotporszívók is az üzletek polcaira kerültek.

Irodatakarítás, háztarások takarítás vagy ipari épületek tisztán tartása ma már lehetetlennek tűnhet porszívó nélkül. Milyen meglepő, hogy ez a takarítógép száz évvel ezelőtt még egyáltalán nem volt alapfelszereltség.