A poratka

Ha porallergiával verte meg sorsa, hiába takarítja rendszeresen a lakást. Környezetünk ugyanis tele van olyan mikroszkopikus méretû dolgokkal, amelyek belégzése az allergiára hajlamosaknál bajt okoz.

Magyarországon a lakosságnak körülbelül negyede szenved házipor-allergiától. Leginkább veszélyeztetettek a csecsemők, és a kisgyermekek. A tünet, a heves tüsszögési roham éjszaka és a kora reggeli órákban jelentkezik általában.

A poratka okozza!

A „nem-szezonális”, egész évben tartó allergiás panaszok jelentõs részét a házipor atka okozza. Szabad szemmel nem láthatók, 0,1 – 0,5 mm nagyságúak. Egyetlen gramm háziporban átlagosan tízezer van belõlük!
Az allergiás tünetek fõ okozója a házipor atka által kiválasztott anyag, amely finom porrá oszlik szét a szoba levegõjében.
Az atkák lételeme az emberi bõrrõl levált hámpikkely. Megint egy meghökkentõ szám: napi fél grammnyi hám egymillió atkának elegendõ. „Házi” atkáink, noha nem tudjuk, leginkább ágyunkban, ágynemûnkben találhatók, ahol a hámpikkely nagy része leválik.

Poratkák nagy számban találhatók ágybetétben, tollas ágynemûben, gyapjútakaróban, padlószõnyegben, kárpitozott bútorban, függönyben, a gyermekek kitömött játékállatában.

irodatakaritas_poratka

Reménytelen helyzet?

Allergológusok szerint a rendszeres és nagyon alapos takarítás azért sokat segít, de teljes gyógyulást nem hoz. Célszerû a nedves portörlés, a konyha és az elõszoba gyakori felmosása. A megfelelõ szûrõrendszerû és erõsségû porszívó nemcsak a padlót „atkátlanítja”, hanem gyakorlatilag mindent, ami portörlõvel tisztítható. Egyes szakemberek a textil porzsákos porszívókat kevésbé kedvelik, mert anyagánál fogva nem képes felfogni az apró szennyezõdéseket és nem lehet higiénikusan kiüríteni.

Mit tehetünk?

– Ha hatvan fok alatt mossuk ki az ágyneműt, az atkák túlélik a tisztítást.
– A plüssállatok tele vannak atkákkal! Különösen veszélyesek, hiszen a gyerekek többsége valamelyik kedvencével alszik, amelyet egész éjszaka az arcához szorít. Ezért kell kimosni gyakran ezeket is, majd betenni a mélyhűtőbe. (ott ugyanis a poratkák elpusztulnak!)
– Új lakásba költözéskor érdemes figyelembe venni az allergológusuk tanácsait: mellőzzük a padlófűtést, padlóburkolatnak parkettát vagy követ válasszunk.