Tagadhatatlanul „beszökött az ősz”, így ideje egy újabb nagytakarításnak. Az őszi nagytakarítás tippek közül mi most kiválogattuk a legjobbakat, melyekkel csodálatos tisztaság varázsolható lakásba, irodába, bárhová. A profi nagytakarítás remek alap egy negyedévig könnyen fenntartható tisztasághoz, így érdemes minden évszakváltásnál nekigyűrközni és megalapozni a következő hónapok tisztaságát. 2020 őszének nagytakarítását és a tisztaság fenntartását a covid-19 második hulláma teszi nehezebbé, de a plusz fertőtlenítés sosem árthat. Ha tökéletes eredményre vágyik, bízza ránk, azaz tapasztalt takarítócégre az őszi nagytakarítást! Ha pedig önállóan oldaná meg a feladatot, hasznára lehetne az általunk összegyűjtött legjobb tippek őszi nagytakarításhoz.

oszi_nagytakaritas

Hasznos tippek őszi nagytakarításhoz

Az őszi nagytakarítás tartalmaz néhány olyan részfeladatot, amelyek kimondottan szezonálisak. Ilyen a fűtőtestek ellenőrzése és tisztítása vagy a páramentesítők előkeresése is. A páramentesítő készülékek mellett előkerülnek a meleg paplanok, talán több pihepuha díszpárna sorakozik kanapénkon és a nappali bekuckózáshoz alkalmas meleg plédek is megjelennek. Munkahelyen ezekkel kevésbé kell számolni, azonban ablakszigetelők sok helyen kikerülnek a belső párkányokra, dupla ablaknál esetleg a két ablak közé. De mindenek előtt érdemes mély takarítást végezni, hogy tavaszig csak az általános takarítást kelljen végrehajtani.

oszi_nagytakaritas_tippek

De mit is kell megcsinálni őszi nagytakarítás keretében?

Matracok kitisztítása – A szezonváltás remek alkalom, hogy az olyan, ritkán tisztított, de folyamatos használatnak kitett dolgokat, mint a matracok, megszabadítsuk a portól, esetleges atkáktól.

Kárpitozott bútorok mélytisztítása – A matractisztításhoz hasonlóan a kárpitozott bútorok, mint kanapék, fotelek, kárpitozott székek, ülőkék is folyvást gyűjtik a port és egyéb szennyeződéseket. Kimondottan ezek megtisztítására alkalmas gőztisztítókkal, nedves porszívókkal jó eredményeket lehet elérni, azonban érdemes szakemberre, takarítócég gyakorlott munkatársára bízni ezeket, ha tökéletes tisztaságra vágyunk.

Szekrények – A szekrények külső részeit rendszeresen takarítjuk, de belsejüket viszonylag ritkán. A szezonváltás erre is jó alkalom, ahogy a szekrények mögötti és alatti területek kitakarítására is. A szekrényekből kipakolni, kicserélni az őszi-téli holmikra a tavaszi-nyáriakat, a polcokról lepakolni most érdemes, így egyben egy szelektálást is végezhetünk.

Párnák, paplanok, plédek és szőnyegek – Még most érdemes nagymosást csinálni (egy kevésbé esős, párás napon). Az eddig használt díszpárnákat, azok huzatait, az eltenni kívánt nyári takarókat és elővett télieket, plédeket érdemes szeptember/október hónapokban kimosni, így egész tavaszig frissek és illatosak lehetnek. Amit elteszünk, azt is nagyon fontos tisztán elpakolni.

Ablakok és ajtók – Télen bajos dolog ablakot pucolni, ezért ősz elején érdemes alaposabban megtisztítani nyílászáróinkat. A redőnytoktól kezdve a külső párkányokig mindent mossunk át!

Elektronikai berendezések – Mosógépek, mosogatógépek, hűtők alatt, mögött szintén elvégezendő az őszi nagytakarítás.

Lefolyók – Ha nincs dugulás, időnként akkor is érdemes szétszerelni a lefolyókat és kitisztítani őket. Egyrészt ezzel az esetleges lerakódásokat eltávolíthatjuk, melyekre így nem tapad egyre több és több, míg végül átfolyhatatlanul beszűkülnek a csövek. Másrészt megszabadulunk egy potenciális bűzforrástól is.

Növények – Számos növényt ősszel odébb kell pakolnunk. A hideget nem tűrőket be kell hoznunk a lakásba, messzebb kell tennünk az ablaktól ajtótól. De emellett így ősszel érdemes megtisztítani leveleiket, megszabadítani őket a portól. Ezt zuhanyoztatással vagy óvatos, finom törölgetéssel érhetjük el.

Az őszi nagytakarítás tippek között nem említettünk olyasmit, ami evidens, vagy a legtöbb most megjelenő cikkben olvasható, de természetesen azok sem maradhatnak ki.