Takarítócég lévén számunkra fontos kérdés a tisztaság és higiénia, melynek alapvető eleme a rendszeres és megfelelő kézmosás. Még mai világunkban is jelentős mértéket ölt a vízhiány, mely természetesen nem elsősorban a kézmosás lehetetlensége miatt probléma, de a szomjúság oltása, a szervezet megfelelő hidratálása mellett a higiéniai kérdés a másik legfontosabb, mikor vízről van szó.

Mit kell tudni a kézmosás világnapjáról?

alapos_kezmosas

Az UNICEF 2008-ban Október 15-ét kinevezte a kézmosás világnapjának. Magyarországon következő évtől, azaz 2009-től ezen a napon számos iskolában és óvodában programokkal, a kézmosást népszerűsítő és hiányának következményeit feltáró játékokkal, előadásokkal, filmvetítéssel igyekeznek a gyerekek szokásává tenni a megfelelő kézmosást, így kialakítani bennük az alapvető higiéniai igényeket. Magyarországon rengeteg gyerek számára luxus a folyóvíz, így a szappanos kézmosás egyeseknek ismeretlen művelet, mellyel az óvodában találkoznak először. A nehezebb helyzetben lévő vidékeken jótékony szervezetek, segítő kezdeményezések jönnek létre a tisztasággal és személyes higiéniával kapcsolatos kérdések orvoslása céljából, így szappanok, kézfertőtlenítő szerek kerülnek kiosztásra. Ez azonban nem sokat használ, mikor a gyerekek és sokszor szüleik sem igénylik a rendszeres kézmosást és más egyéb tisztálkodási és takarítási előnyöket.

Az UNICEF felméréses alapján a fejlődő országokban közel ötmillió gyerek hal meg az alapvető higiéniai követelmények, ezen belül főleg a kézmosás hiányából adódód fertőzések, megbetegedések miatt. A világszervezet a gyerekeket célozza, mert ahol van víz, ott lehet kezet mosni és ha gyerekkorban kialakul ez az igény, felnőttként is viszik tovább.

kezmosas_vilagnapja

Így mossunk kezet helyesen

  1. Langyos vagy meleg vízzel alaposan nedvesítsük be kezeinket, néhány dörzsölő mozdulatot is tehetünk. (Amennyiben nagymennyiségű látható szennyeződés van rajta, azt mechanikailag eltávolíthatjuk szappanozás előtt, ezzel is növelve a szappan hatékonyságát és spórolva vízzel, vegyszerrel.)
  2. Szappanozzuk be a kezünket! (Kézmosásra a nem antibakteriális szappanok vagy akár mosogatószer is megfelel. A semminél főleg jobb!)
  3. Minimum 20 percig dörzsöljük kezünket. Mindenképpen dörzsöljük át a kézfejet, tenyeret, ujjakat, ujjak közét, csuklót és a köröm alatti részeket. (Utóbbihoz érdemes körömkefét is bevetni.)
  4. Bő langyos vagy meleg vízzel alaposan öblítsük le kezeinket!
  5. Száraz, tiszta törölközővel töröljük szárazra a kezeket. amennyiben nincs tiszta törölköző vagy kéztörlésre kipakolt tiszta, friss papíráru, akkor rázzuk a levegőben kezeinket, míg megfelelő szárazságot érnek el. Semmiképpen ne töröljük a ruhánkba vagy megkérdőjelezhető tisztaságú ruhaneműbe, papírba, mert a kórokozók, melyektől a kézmosás során megszabadultunk, visszatelepedhetnek.

A gyerekek számára érdemes vicces mondókákat mondogatni, ezzel mérve a kézmosás idejét és téve érdekessé a folyamatot. Íme a példa:

Kézmosó versike

Szappan, szappan habozzon,

a kezemet jól megmosom.

Kívül-belül ujjamon

egy maszat se maradjon!

Hüvelykujjam, körmeim,

bacik búvóhelyein

sikálom, hogy ragyogjon,

és a csap alá tartom.

Most már tiszta a kezem,

integetni nem szégyen!

A kézmosás, a személyes higiénia és a fertőtlenítés, fertőtlenítő takarítás a Covid-19 miatt most mégfontosabb, mint valaha! Ha profi takarításra vágyik, takarítócég segítségével akár minden nap megkaphatja. hívjon minket bizalommal és mosson kezet rendszeresen!