Irodatakarítás során, sőt otthoni takarításkor is a por az, ami mindig ott van. Amint végzünk, már el is kezd gyűlni és egyetlen nap leforgása alatt látványos mennyiség sorakozik föl a padlón, bútorokon, de még a függőleges felületeken is. Akár otthon, akár munkahelyen, nagyon általános „small talk” téma, hogy „Ugyan hogyan lett megint tiszta por minden, hiszen az előbb takarítottam?!” Most lerántjuk a leplet a nagy rejtélyről.

mit_tehetek_por_ellen

A levegő hozza

A levegő telis-tele van apró porszemekkel, melyek igen sokfélék lehetnek. Ha megnézzük az ablakon beszűrődőd fényt a nap megfelelő szakában, láthatjuk is, mennyi minden úszik a levegőben. Levegőnk koránt sem tiszta, akár a belváros kellős közepén, akár tanyán élünk, dolgozunk. Nyilvánvaló, hogy a levegő szennyezettségének koncentrációja és a szennyeződés összetétele igen eltérő, de hogy por, szennyeződés van mindenhol, az is biztos. Tehát a szellőztetés során újabb porszemcsék kerülnek be az amúgy is poros levegőjű beltérbe, így kikerülhetetlen egy átlagos takarítás vagy akár profi irodatakarítás során és után, hogy a por ne kezdjen lerakódni ismét, szépen lassan vagy a levegő szennyezettségétől függően akár gyorsan is. A rendszeres irodatakarítás profi takarítócég segítségével a lehető legnagyobb mértékben portalanít, így ez a porosodás nem éri el a látványos szintet. A különböző portaszító bútorápolók és felmosók sokat nem segítenek. Esetleg adott felületen kevésbé ül meg a por, de akkor egy kicsit odébb libeg, és úgyis talál magának helyet. Az elektromos eszközök egyértelműen vonzzák magukhoz a port, így a portalanítás minden nap szükséges az irodai készülékek esetén. Szintén rendkívüli porfogók a textíliák, emiatt fontos, hogy a kárpitozott bútorok, függönyök. párnák és egyebek is rendszeres mosáson essenek át. A szőnyegtisztítás is fontos. Egyes szőnyegek akár egyetlen hét leforgása alatt annyi port szednek mély rétegeikbe, hogy a porallergiások már megérzik. A por ellen egyértelműen a porszívó a leghatásosabb megoldás, mert a seprűvel nem lehet a finom szemcséket összeszedni, ráadásul a por egy részét felverjük vele, ami így a levegőbe jutva nem tűnik el, mindössze átvándorol máshová.

A régi por előbújik

por_mindenhol

A levegőben lévő por egy részét olyan titkos helyekről származó maszat adja, amelyekre alig gondolnánk. Egy irodában ilyen lehet az akták, iratok környéke, a könyvek fedetlen részei, irodai gépek alja, hátulja, vagy épp a szobanövények földje, levele, kaspója réseiben meggyűlt por. A karnisokon, peremeken, radiátorok közében, mögött, kanapé alatt, székek, asztalok és egyéb bútorok réseiben, peremei alatt, nehezen elérhető mélyedéseiben megülő szöszök. Ezek mind itt vannak, tehát ha fel is takarítottunk, ha az irodatakarítás megtörtént (de nem profik által), akkor ezek a szennyeződések, az ezen helyeken lerakódott por könnyedén megmozdulhat és a levegő mozgásával vagy a tárgy megmozdításával elő is kerülhet és máris ott díszeleg, ahol már látható. Ezért fontos, hogy a rendszeres irodatakarítás vagy akár a heti takarítás átfogó és profin kivitelezett legyen. A takarítócég jó megoldás. Mi például mindenhová benézünk, minden apró helyről kitakarítjuk a port és ügyelünk ara, hogy a legfinnyásabbak is makulátlannak ítéljék munkánkat.