Órákig ülni az oxigénben szegény, az élet különböző illataitól terhelt helyiségben egyre nyomasztóbb élmény. Az iroda, mint bármilyen más helyiség folyamatos szellőztetést igénylő terep, hiszen az embernek megfelelő oxigénmennyiségre van szüksége az ideális működéshez. E mellé nem árt, ha a kellemetlen szagok sem zavarnak minket. Az illatok alapvető befolyással vannak ránk, még akkor is, amikor úgy gondoljuk, nem érzékeljük őket. Az illatok meghatározzák hangulatunkat, ezáltal cselekvéseinkre is kihatással lehetnek, ráadásul úgy, hogy észre sem vesszük. Ezért fontos, hogy az iroda, munkahelyek levegője mindig friss és jó illatú legyen. Ehhez adunk most 5 hasznos tippet.

irodai_levegő

Irodatakarítás

Az irodatakarítás alapvető. Tiszta, fertőtlenített környezetben aligha tapasztalhatunk rossz, bántó, zavaró szagokat. Természetesen egy makulátlanra tisztított iroda is lehet büdös, ha valami konkrét bűzforrás kerül be, de attól még az alapvető szagtalanságot csak a megfelelő irodatakarítás kínálja számunkra. Ehhez érdemes profi takarítócég elkötelezett munkatársinak segítségét kérni.

Szellőztetés

A szellőztetés nagyon fontos a megfelelő levegőcseréhez. A légkondik önmagukban nem mindig tisztítják meg a levegőt és nem biztosítják a megfelelő oxigénmennyiséget. Az elhasznált levegő levertté, álmossá tesz, így a hatékony munkavégzés csupán álom marad. Természetesen ősszel a hűvös és az allergiát kiváltó pollenek miatt nehézkes a megfelelő szellőztetés, azonban fontos ablakot nyitni, csak okosan kell csinálni. Ráadásul az iroda tisztán tartása, az irodatakarítás szempontjából is fontos a szellőztetés. A párás levegő dohossá, penészessé teheti a falakat, így felmosás után mindig fontos egy levegőcserét eszközölni.

buz_az irodaban

A mellékhelyiségek megfelelő tisztán tartása

A mellékhelyiségek, irodai WC, mosdó és még az irodai konyha is potenciális bűzforrások. A vizes helyiségek általában meghatározó szerepet töltenek be a büdös, rossz levegőjű iroda létrejöttében, így nagyon fontos, hogy a tökéletes és rendszeres takarítás érintse ezeket a helyiségeket. A tiszta, illatos, fertőtlenített mellékhelyiségek amellett, hogy az egészség és a kellemes irodai levegő fenntartásának alapjai közé tartoznak, sokat el is árulnak a hely igényességéről.

Irodai hűtő és kuka tartalma

Az irodai étkezdék, a munkahelyi konyha takarítása alapvető, ahogy 3. pontunkban írtuk, ám ezen belül is meg kell jegyeznünk az irodában tárolt élelmiszerekkel való bánásmódot. A romlásban lévő vagy már egyenesen megromlott élelmiszerek még a hűtőből is kibűzlenek, nemhogy a kukából vagy a pulton, asztalon hagyva. A különböző, erős illatú ételek, amennyiben időben elfogyasztja őket gazdájuk, csak ideiglenesen árasztják el az irodát szaggal, azonban ha a tároló elmosatlanul marad hátra vagy a maradék simán a kukába kerül, melyet nem ürítenek kellő időközönként, hosszan tartó bűzt kapunk.

Légfrissítők

Nem meglepő a tippek közt, hogy az irodai jó illat megteremtéséhez használjunk légfrissítőket! Megfelelő szellőztetés, alapos irodatakarítás mellett ezek az illatozó eszközök vagy szerek sokat tehetnek a munkatársak hangulatáért, sőt, még a munkavégzés hatékonyságát is befolyásolhatják. Míg a bűz és az állott levegő negatív irányba mozdít minket, addig a frissesség és kellemes illatok pozitív változásokat hoznak. Nagyon fontos azonban, hogy az illat kiválasztása közös megegyezés alapján történjen, nehogy valakinél pont az ellenkező hatást érjük el vele.