Irodatakarítás, intézménytakarítás során sokszor találkozunk olyan igénytelen viselkedéssel, mint a megunt rágógumik ide-oda ragasztgatása. A rágó eltávolítás sokaknak okoz gondot. Akár ruháról, akár az otthoni kanapéról kell levakarni, bizony nehéz ügy. Főleg a vastagszőrű szőnyegekből nehézkes kiimádni a rágót. De mi a helyzet egy intézményben vagy egy irodában? A betérő ügyfelek sokfélesége, sőt a munkatársak egyedi higiéniai és viselkedésbeli igényei is meglepőek lehetnek néha. Van, aki egyszerűen kiköpi vagy leragasztja szétrágott rágóját szinte bárhová, tekintet nélkül arra, milyen károkat okoz ezzel. És milyen rendkívül gusztustalan úgy egyébként.

rago_eltavolitas

Takarítócég lévén sokszor találkozunk szőnyegbe taposott, kárpitba ragadt rágóval. Még nekünk is kihívás ezeket maradéktalanul eltávolítani, így hát a kevésbé szakavatott kezeknek bizonyára sokkal nehezebb. Hoztunk most 3 tippet, mellyel segíthetjük ezen borzasztó probléma megoldását.

Rágó eltávolítás hideg-meleg segítségével

A ruhába, textíliába ragadt rágó hőmérséklet változásra reagál. A hideg éppúgy segítségünkre van, mint a meleg. Ha a hűtést választjuk, fogjunk egy jégkockát és dörzsöljük vele a rágót és környékét. A rágógumi a hideg hatására megszilárdul, elveszíti tapadási képességét és könnyedén leválasztható a puha textíliáról is. A jégkocka helyett használhatjuk fagyasztónkat is. Tegyük a ruhadarabot egy zacskóba, majd rágóval fölfelé rakjuk be a fagyasztóba. 1-2 óra múlva a rágó levehetővé válik. legyünk óvatosak, a megfagyott ruha eltörhet. A meleggel történő rágóeltávolítás ugyanennek a folyamatnak a másik véglete.

Használjunk hajszárítót, melegítsük fel a rágót annyira, hogy egy lapos eszközzel, például vajkéssel vagy spatulával le tudjuk húzni a felületről. Melegítés hatására a rágó, mondhatjuk úgy, elernyed, ezzel szintén elveszítve stabil tapadóképességét. A melegítés másik módja a ruhanemű vagy kárpit forró vízzel való kezelése, azonban ez csak olyan textíliák esetén lehetséges, melyek mosási, karbantartási útmutatója engedi a magas hőfokon történő mosást. 40 fokon a rágó nem távolítható el. Irodatakarítás esetén a szőnyegtisztítás vagy kárpittisztítás megoldja a problémát hatékony eszközökkel, ám otthon vagy egyéni takarítás során sokszor a kreativitás az egyetlen fegyver.

rago_takaritas

Szintén meleggel való rágó eltávolítás egyik módja a vasaló és egy kartonlap vagy papírlap használata. A vasalódeszkára fektessünk egy kartonlapot, majd erre, rágós felével lefelé rakjuk rá a problémás textíliát. Vasalóval közepes hőfokon kezdjük el vasalni a ruhát és folyamatosan ellenőrizzük, hogy a rágó áttapadt-e a kartonra. Fontos, hogy ne túl magas hőfokon vasaljunk, mert túlzott hő esetén a rágó igaz, hogy szétesik, de túlzottan is, így teljesen szétkenődik a puhább felületen, azaz a ruhán, melyről el szerettük volna távolítani.

Míg a hideggel való rágó eltávolítás a puhább, bolyhosabb szöveteknél hatékony, a melegítést a simább, durvább szövetek esetén érdemes alkalmazni.

Ha a rágó még friss, a nagyját le tudjuk kaparni, majd meleg víz alatt ki tudjuk dörzsölni farmerünk hátsójából vagy a szőnyegből, egyéb kárpitból. Irodatakarítás során sajnos nagyon sok beszáradt, betaposott rágóval találkozunk. Ezeket a papírkosárból is nehéz eltávolítani, nemhogy a szőnyegből vagy fotelról. Fontos, hogy legalább az iroda, munkahely dolgozóiban tudatosítsuk a rágó eldobálásának, ragasztgatásának káros és tiszteletlen mivoltát. A rágót inkább csomagolják egy papírzsepibe vagy egy darab papírba, majd ezt követően dobják a kukába!