Irodánk és otthonunk leggyakoribb bacilustelepe lehet a sokszor tapogatott kilincs. Sajnos hiába vagyunk mindenhol máshol alaposak a takarításban, ha kihagyjuk ezeket a fontos részeket a házban vagy az irodában, akár fertőződhetünk is.

Sok olyan használati tárgy van, amit néha elfelejtünk egy takarítás során, pedig hemzsegnek rajtuk a kórokozók. Ilyen akár a távirányító, a konyhai fogantyúk vagy gombok és a kilincsek. A mosdó kilincsek sokszor fertőzőbb helynek bizonyulnak, mint maga a WC. A cseppfertőzéssel terjedő betegségek akár ilyen egyszerűen megvethetik lábukat a családban. Elég egy kilincsfogás, amin a vírus vagy bacilus több órán keresztül életképes marad. ha otthon, egy szűk családi körben ekkora gond a kilincsek elhanyagolása, akkor mekkora probléma ez egy irodában? Irodatakarítás során mi mindig ügyelünk a legapróbb részletekre is és a fertőtlenítést komolyan vesszük.

fertotlenitotakaritas_kilincs

Hogyan tisztítsuk a kilincseket?

Gyakori fertőtlenítőtakarítás jó eséllyel lecsökkenti a nem kívánt betegségeket. Erre külön kapni fertőtlenítő kendőket, spray-ket, tisztító folyadékokat, de házilag is találni fertőtlenítő takarításra alkalmas szereket. Ilyen például az ecet, a teafaolaj és a citrom. Nem kötelező vegyszerhez nyúlnunk, ha tiszta kilincseket szeretnénk, az ecet és a citrom sok más helyen is segítségünkre lehet. A teafaolaj pedig antibakteriális és antiszeptikus hatásával elég jó ellenszer a bacis kilincsekre. A fertőtlenítőtakarítást érdemes jó forró vízzel kezdeni, hogy leoldjuk a zsíros lenyomatokat is, ami tökéletes táptalaja a bacilusoknak és vírusoknak.

Milyen gyakran alkalmazzunk fertőtlenítő takarítást?

A fertőtlenítés gyakoriságát a takarítani kívánt hely, felület használatának paraméterei határozzák meg. családi körben, tehát otthon elég hetente fertőtleníteni. Viszont betegség esetén érdemes naponta áttörölni a fertőzést átadni képes felületeket. Egy irodában, az iroda méretétől és jellegétől függően lehet heti takarítás során végezni a fertőtlenítőtakarítást, azonban a legtöbb helyen érdemes és követelmény is a napi fertőtlenítés.

Kilincs_fertotlenites

Mi a helyzet a kilincsek típusaival?

Bizonyított tény, hogy egyes fémek mérgezőbbek a baktériumokra, ilyen például a réz vagy az ezüst. A sárgaréz kilincsek így mondhatni antibakteriálisak, de a vírusok általában nem érzékenyek erre a hatásra. Illetve léteznek már ezüst-ionos borítású kilincsek, melyek kutatások szerint a baktériumok 99,9%-át elpusztítják. Úgyhogy, ha nem szeretnénk gyakran kilincset tisztítani vagy tisztíttatni, érdemes ilyesmiben gondolkodni.

Nálunk rendelhető irodatakarítás rendszeres fertőtlenítőtakarítással együtt. Ez a szolgáltatás napi takarítás vagy heti takarítás, de egyszeri alkalmakat is vállalunk.